Seharian bersama Si kecil landak ALBINO (:

As Salam n hie !


Alhamdulillah aku dah habis final exam. Hows heaven i feel right now :D Lettsss partyy ! Hee ,enough Rin! enough ! Ngehehe. Sila dengki secara berjemaah dengan aku ye. Semua nota Biology, Chemistry, Mathematics, and Science Computer aku dah boleh sumbat dalam kotak kasi makan tikus dan lipas.  Hehehe! . Cuti dua minggu ni aku akan manfaat kan sebaiknya especially untuk blog aku ni. Banyak sangat aku rasa nak update. Tapi disebab kan final exam , aku tekad nak update masa cuti sem. Yeah! Hebat betul aku dapat bertahan. *clapclap* Jeles betul aku tengok blogger lain update macam macam. Lets time begin! Update lah sampai muntah XD


Masa aku dekat kedah haritu, terkedek kedek seekor makhluk kecik ni jalan depan aku. Ohmaaaiiii! Come here baby! Come here! hehehe ,Tersangat comel rasa macam nak picit picit. Tapi disebab kan makhluk itu tajam berduri dan mungkin akan berdarah tangan aku kalau aku gatai jugak nak picit die kaannn, so aku rasa sedikit kecewa. Hikhiks


1#view:

Alalalala comel nyeeee awaakkk ! (:




2#view:

Aaaawwwww ! Tajamnyaaaa =|





Masa aku pegang konon cool gle , tetibe aku terbayang kalau kalau lah betul landak ni protect diri die dengan buang semua duri die, habeesss lah muka aku kaannn? Memang buat buat berani je *terlampau imaginasi* Aku pakai glove tu bukan semata-mata takut dengan duri tajam tu tapi jugak sebab landak tu gigit teramat sakit. Pakai glove pun boleh tembus  =.=




4#view:



Landak ni sebenarnya dah cukup besar, tapi disebabkan genetik keturunan die memang kecik molek, so masa baby, saiz die lagi kecik. Aku tak tahu lah betul ke tak landak ni penyakit Albino atau memang genetik kaler nih, atau mungkin die mix malay-english, tapi setahu aku ada jugak animals yang Albino. Sebagai contoh, buaya Albino yang warna ala ala putih tu.. Kalau korang nak tahu, ular Albino pulak berwarna kuning. Penyakit Albino ni bukan sahaja kepada manusia, tapi animal pun ada jugak sebab masalah chromosome semua tu. Boleh tak aku konklusikan ini landak albino? Kalau korang perasan, animal yang pelik pelik tu jugak la, kte rasa itu yang paling comel kan. Itu yang paling unik kan tapi kalau manusia yang sangat 'istimewa', cukup susah masyarakat kte nak simpati dan empati. Sadis bukan ? :'(


Okey ,mood sadis kte tutup kejap. Aku ada teknik nak share dengan korang .Kalau kalau korang tetibe rasa teringin nak bela landak ni tapi susah nak pegang tanpa sarung tangan getah tu, so korang boleh guna cara macam ini. (:




#view5:

Simplest way (:



Tips lain pulak, kalau korang nak lepas kan landak daripada sangkar, kena hati hati sikit sebab landak ni jalan laju la jugak. Lepas tu suka menyorok dekat kawasan gelap atau tersorok. Atau mungkin almari baju korang jadi sasaran utama ! HAHA. Im telling the truth. takes note okey (: Lepas tu landak suka tido tempat gelap tak ada cahaya lansung. Mungkin fefeeling malam sikit kot baru nyenyak tidur .hikhiks

Last tips, landak ni suka menyondol kaki orang. Kalau korang pakai kain, hati-hati lah. Kadang-kadang landak suka masuk duduk dalam kain korang . Banyak kali jugak la aku lari daripada landak sebab suka menyondol aku tak tentu pasal, sakit woo duri die tajam. Tapi masa pegang, korang tak rasa sangat tajam duri nya, cuma mungkin selepas beberapa minit korang pegang, rasa macam ada duri melekat. Duri duri halus macam kaktus yang korang tak nampak cucuk dekat mana. Sebab act, takde duri pun yang melekat cuma terasa sakit menyucuk tu je lama. 


Thanks for reading & LIKE this entry ^^

KALAU SUKA, KLIK LIKE.

10 comments:

afeerah ay said...

fira pun dah terbayangkan kalaula dia melepaskan duri dia :P

myracupcake said...

wuwuwuw COMELNYA inche landak ni ! hihi your new pet ke atin ? hehe ;))) wink wink super cute ! Eh eh kita pun tgh cuti sem ni *kenyit mata* kuar sesama jomm ! hehe

~uǝǝʇɐɟ said...

afeerah ay: hikhiks, sangat berdebar ;D

~uǝǝʇɐɟ said...

Myra: jum sayang juuuummmm! :D

.: Si BungaKopi : . said...

comel pic last tu. hehehe

~uǝǝʇɐɟ said...

buat macam anak kucing. kalau tak die nakal. die baru baek kejap. hihiks

cweety kadbury said...

mende 2 comey....rse nk gigit je..nk..:(

~uǝǝʇɐɟ said...

comey kannn ;) er jangan gigit.tajam nih.hehe

'Aina Mohd Fauzi said...

awak ! sangat comel itu landak !

# ok . sebenarnya bukan itu tujuan saya . tujuan saya ialah ... awak ditag ! jom singgah sini untuk tau !

http://ainafauzi97.blogspot.com/2011/12/tagged-game-again.html

sorry menyusahkan ! :D harap awak tak marah ! (:

~uǝǝʇɐɟ said...

Comel kan kan kaannn ? ;) sori baru buka blog. oke!