Tutorial: Title Bar maker bergerak

As Salam n hie (:

First of all, aku nak explain sikit tentang tutorial sebelum ni. Dalam Tutorial: Favicon comel untuk blog  ni sebenarnya tutorial untuk favicon yang dekat tab tu je. Korang tahu tak favicon tu ape? Macam biasanya, orang pakai favicon blog je kan, lambang blog tu. So tutorial yang aku ajar haritu, tukar favicon ikut citarasa korang. Kali ni aku nak tunaikan request baru saat tadi daripada dua orang bloggers. Kan aku dah kate, sepantas kilat aku tunaikan. Tutorial kali ni orang panggil Title Bar Maker (:



Contoh macam dekat tab browser blog aku, nampak tulisan "IRINBLOGSPOT here :)" tu jenis gerak-gerak kan?

(KLIK untuk tumbesaran)

Nampak kan? Kalau korang nak yang macam tu jugak, korang ikut steps bawah ni (:





Korang nampak kan kotak biru atas ni?

-Mula-mula ,korang RIGHT KLIK link ni --->   Title Bar Maker



Okey lepas korang jumpa kotak macam ni jugak, follow steps ni pulak:


-Pertama sekali ,korang tulis la apa-apa faveret words yang korang nak dekat "Add Title Bar Message". (Kalau words korang menjela-jela, korang boleh buat layer lain.Untuk first words, korang klik "add" dulu. Lepas tu nak words seterusnya,korang isi lagi ruangan tadi dan klik add lagi)


-Then, pilih la cara die nak bergerak camne kan ikut citarasa sendiri dekat "Choose an affect"

-Pilih la speed pulak. Kalau nak laju, kurangkan nilai speed dekat "Speed of effect".


-Klik la "preview" untuk lihat hasilnya (Kalau preview die nampak macam nipu, korang ignore kan je. Try and error dekat blog je senang)

-Kalau rasa dah puas hati, klik "Ok,generade code" dan copy semua code tu

 -Macam biasa, pergi dekat -->edit layout--->add a gadget--->html/javascript.
Then, paste code tadi  dan SAVE!



Mudah kan? (:
k,bai~

KALAU SUKA, KLIK LIKE.

16 comments:

emyda said...

wahh interest :P

miss~sye said...

..ouh hee..suda jadi..ske ske..hehehe..

Nur Amira Mardiana said...

tenx :D

sol said...

apsal tak b0leh ek ? tak kuar p0n..

tapi asenye dah ikut step .

sol said...

ok.dah jadi.thanx :)

b0leh la buat tut0rial yg len plak :)

norzillawatie binti zahidin (che-che) said...

hye.folo u.folo me back k

ain rashid said...

okey good. thnx k :)

~uǝǝʇɐɟ said...

miss~sye: okey (:

~uǝǝʇɐɟ said...

amira mardiana: no biggie :D

~uǝǝʇɐɟ said...

Sol : ohh haha,bisa saja selagi ada masa :)

~uǝǝʇɐɟ said...

norzillawatie: insyaAllah (: tenkiuuu~

~uǝǝʇɐɟ said...

ain : almost welcome dear ^^

Ekin Whoot woot said...

Berjaya ^^ Thanks :) Btw , Nice Blog ;)

~uǝǝʇɐɟ said...

welcome :D feel free 4low my blog =)

womahimia said...

thanks. dah try :)

~uǝǝʇɐɟ said...

welcome :)