Tutorial: Favicon comel untuk blog (:

 As salam n hie :)


Harini rin nak share tutorial blog yang agak comel. Kalau korang dah buat, thumbs up guys ! Kepada yang baru nak cuba, boleh try k. Lagipun rin dah able kan right click dekat blog nih, so korang boleh la copy code html bagai ni. Actually rin nak update pasal tutorial lain sebab rin terima banyak request dekat blog & facebook daripada new bloggers. Tapi rin tak cukup bahan lagi dan theres no point dapat share lagi untuk bloggers baru sebab korang nak tahu macam-macam tentang blog kan, rin postpone dulu boleh? :) 


Maybe tutorial kali ni quite simple tapi bermakna okey ? Blog korang akan nampak comel ! Ada lah nampak kelainan dekat blog korang nanti. *Okey batak kejap*





Tengok dekat tab browser tu (picture) , nampak kan ada favicon comel? 
Harini rin nak ajar tutorial camne nak tukar favicon blog korang dapat favicon kiut miut camni (:



STEP 1:


STEP 2:

STEP 3:


STEP 4:
Dah jumpa kan? 
Korang boleh paste mana-mana code bawah ni atas code yang korang find tadi
Pilih antara satu je (:





(right click+copy code)

<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

<link href='URL gambar' rel='icon' type='image/x-icon'/>



Contoh:
(KLIK gambar untuk tumbesaran)




Dalam code atas ni, ada tulis 'URL gambar' kan? So nanti korang gantikan code tu dengan code URL gambar yang korang minat. Okey, korang boleh dapatkan code dekat Glitter graphics (: Comel sokmo! Mudah kan?

Peringatan: Nanty korang jangan pulak copy semua code yang ada. Cuma copy short je.Okey, bawah ni contoh rin boleh share.



Contoh:      http://dl6.glitter-graphics.net/pub/437/437716tvik3339uq.gif 



Gudluck ! :)
Credit to: Myracupcake sebab jadi SIFU tutorial nih ^^. Terjah blog die ,jom!!

KALAU SUKA, KLIK LIKE.

27 comments:

miss~sye said...

..tenkiu so so so much coz share~hehek..da cube da..jadi jadi..hehe..

~uǝǝʇɐɟ said...

miss~sye : no biggie (: ohh tahniah.haha

NUNU said...

Hi , thanx ea . mnjadi ! (:

~uǝǝʇɐɟ said...

welcome awak ;)

w@n!e said...

cekom ,,
cm aner nk dpt an URL gambar ,, icon ,, image /x-icon ??
kt ner erk ???

~uǝǝʇɐɟ said...

http://www.glitter-graphics.com/

kat sini pon boley (:

Gadis Teropong said...

knpe xbley ;(

Nita Razak said...

salam.. nak tnye, mcm mane eh sis tulis 'IRINBLOGSPOT' tuh? yg gmbr tuh da jadi da sye buat, tapi saye nk tulis cam sis 'irinblogspot' 2 takretila.

~uǝǝʇɐɟ said...

gadis teropong: sy rasa awak silap c0py c0de image la.awak kena c0py mcm exmple sy buat ats ni k :D gudlux!

~uǝǝʇɐɟ said...

nita razak: em nant awk tgk dkt sidebar kanan blog rin ni,awk nampak tip for reader2,awk klik yg tls tutorial title bar maker brgerak.yg2 aceli.ats ni juz untk gmbr comel2.hehe .all da bez :D

atyn kecik said...

hai akak . cantik blog , saya dah follow blog akak , please follow blog saya balik eh . www.atynkecik20.blogspot.com , thanks :)

~uǝǝʇɐɟ said...

tq atyn. :D

aEvOeCaEdOe said...

YEYEHH,,,
menjadik!!!
thanks aevoe ucapkan... lwat laa blog aevoe kalu rajin..

http://aevoecaedoe-ijuzneedlove.blogspot.com/

~uǝǝʇɐɟ said...

welcome dear (: insyaAllah. thanks view blog rin..

~uǝǝʇɐɟ said...

welcome dear (: insyaAllah. thanks view blog rin..

aSZra said...

slm..
1. camne nk wat bentuk luv kt kita nyer title bar yea cam <>IRINBLOGSPOT<>...
2. camne kita nk wat post kt kita nyer 'home' ikut susunan spt yg kita kehendaki, bkn ikut 1st post akan jd yg plg bwh..
3. camner nk wat komentar cam awak yea... ader gmbr.. ader separator...
tq...

Lexus said...

awak. thanks sgt2 tuto ni..menjadi !
kalo sudi jemputlah ke blog sy ! :)

~uǝǝʇɐɟ said...

first of all,aSZra, yg icon love tu saya copy je n paste. then komentar ni, dh mmg sedia mcm ni.. :) terima kasih sudi bertanya tp minta maaf sgt-2 xdpt jwb soalan2 2 .kurang jelas.

~uǝǝʇɐɟ said...

lexus: welcome awak :) terima kasih sudi singgah ^^

tiRaHmUsS said...

waa!! tq2!!

Sophia Merum said...

Blog ini sangat comel. Jadi inspirasi saya kini untuk belajar macam mana nak buat yang comel. :) .. I'll try..
...Newbie...

Anonymous said...

Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having problems finding one? Thanks a lot!

Anonymous said...

Hi would you mind letting me know which webhost you're utilizing? I've loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

ika rahmawati said...

huaa aku kok gak bisa2 ya, gimana sih copy url nya >.< kok gagal mulu :(

Aida Najar said...

thankssss

Julia Johari said...

TQ dik buat tutorial cm ni...yeyyyyy nak buat sekarang

Bidadari Kecil said...

As salam, awakk.. tolong ajarkan mcm mana nk buat ni? help help