Tips ber'blogging' !

To all readers included silent readers ,others bloggers, and also special for my beloved followers.

Eheemmm..so kalau nak rasa jadi 'beloved' cik irin ni, jadilah followers beliau yer tanpa rasa segan atau silu. Hihi. Sebenarnya entry ni khas buat peminat blog diluar sana expecially yang baru berkecimpung dalam dunia belog mahupun terpengaruh dengan rakan rakan sebaya mahupun secara tidak sengaja terminaaattt pulak dengan berblogging lepas ni kan, so boleh la baca n pakai tips tips yang rin nak share ni.

Sebelum tu, mesti ramai dah lama berpengalaman dalam dunia blog kan? Sampai dah ada anak cucu ,tapi masih rajin update update ni. Ada jugak yang mula kenal dunia luar melalui blog. Dan ada jugak yang jadi fames meletop macam artis hanya melalui blog. Mungkin juga yang aktif blog melalui business online. Dalam duk menganggur atau jaga anak dekat rumah, at least dah boleh jadi housewife yang bekerjaya. Banyak masyuuukkk pulak tu. Gud lah wanita sekarang.

Haaa..nak tanya dulu, apa perasaan korang bila tahu tentang blog? Lepas tuuuu... korang ada rasa malas tak bila nak update? Lepas tu korang ada rasa jeles tak tengok blog orang lain bukan main cun melecun meletooop macam artis gituh? Ada rasa macam nak tutup account blog tak? Ada rasa macam tak layak jadi bloggers tak? Ada rasa macam nak sabotaj blog orang lain tak? (ini over! jangan tiru aksi ini.ngahahaha) . Sebenarnya kalau tanya mana mana bloggers, sama je perasaan tu masa awal awal ada blog. Tambah tambah bila tak da masa nak hupdate. Mula la tinggalkan blog bersawang, si labah labah pun siap boleh buat sarang lagi tu. Jangan risau yer. Bertenang tenang dahulu, berenang renang ketepian. 

Hari ni bersamaan malam hari raya aidiladha, rin nak buat tips ber'blogging' yang mungkin dapat bantu bloggers di luar sana yang rasa blog diorang tak mantop lagi. Tak 'uhhhmmm!' lagi macam iklan Teh Boh tu. Tak 'holiauuuu' lagi macam iklan meggi tu. (promote iklan pulak) Rin punya blog pun tak da bagus sangat tapi tips tips ni rin kaji sejak ada Irinblogspot ni dua tahun lalu. Kalau blog korang lebih bagus dari irinblogspot ni, sila sila lah klik 'X' kaler merah kat hujung atas belah kanan lappy korang tu yer ;p .Rin nak bagi tips simple je yang korang mudah nampak dan tak yah pening pening naK fahamkan.




TIPS 1:
Pastikan korang pilih backgroud yang tak terlalu crowded,sejuk mata pembaca,dan penggunaan dua warna mungkin dah cukup. Kalau nak lebih mantap, korang cuba buat background sendiri macam Irinblogspot ni. Haa,,lebih bagus lagi kalau dapat cari column background 3 column. Lebar n besau sikit. Banner pun create lah cun cun ok sebab simbolik blog yang paling penting. Tau ke menatang apa tu 'banner'? ^^

TIPS 2:
Seelok eloknya, korang pakai font size yang semaksima pembaca senang baca. Sederhana pun okeylah. Jangan bagi pembaca rasa diorang semua dah rabun dekat. Ngehngehngeh... Gunakan font besar untuk certain words penting sahaja.

TIPS 3:
Berkaitan dengan font jugak tapi lebih fokus pada warna. Pilih warna yang sesuai ikut backgroud gelap atau terang. Bagi rin ,rin prefer font warna hitam kalau background nak tulis entry tu warna putih, tak pon macam rin punya blog sekarang, warna sebaliknya. Penggunaan font yang berwarna warni perlu dielakkan,sebaiknya font warna sesuai untuk words yang penting atau nak di'highlight'kan sahaja.

TIPS 4:
Rasanya ni paling penting kot. Elakkan menggunakan 'short form' dalam entry korang. Contohnya, 'takut' tapi tulis 'tkt'. Maybe akan mengelirukan pembaca sama da takat,takut, n sebagainya. Elakkan penggunaan num '2' dihujung perkataan berulangan atau untuk perkataan 'tu'. Contohnya, hari2. Boleh jadi 'hari tu' atau 'hari-hari'. Jadi rin nasihatkan gunalah ejaan sepenuhnya.

TIPS 5:
Gunakan bahasa mudah. Bahasa perbualan. atau Bahasa yang dapat menarik kan lagi entry anda seperti loghat longhat negeri dan elakkan bahasa kasar seperti mencarut. Mungkin akan spoil kan minat pembaca untuk terus membaca.

TIPS 6:
Penggunaan muzik kalau boleh yang lembut lembut,sayup sayup,n slow slow je...so tak da la rasa lagu tu mengganggu. Jangan lak pilih lagu ganas ganas sentimental. Kasihanilah si pembaca yang tengah kusyuk tu.weee~ selamat mencuba.

TIPS 7:
Terakhir ni........saje nak pesan. Cari lah nama yang vogue sikit untuk blog korang. Macam kucing gak ada nama kan. kan kan kan ? Nama blog ni jugak orang akan ingat sampai bila bila. So,try lah!


Okey tu je kot setakat ni. Sorry kalau tips ni macam 'tak boleh pakai' je. Tapi rin appreciate sangat bagi sesiapa yang luangkan masa untuk singgah baca entry kali ni. Terima kasih daun keladi! Nanti rin muncul lagi kalau ada tips tips lain.

pssstttt: kalau ada tips tips lagi, share laaa yer. ^^

KALAU SUKA, KLIK LIKE.


20 comments:

Burhanuddin Baharuddin said...

terima kasih for the info! kalau betullah perkiraan saya, awak lahir 1992 la kan? dan kalau betullah awak lahir 1992, kita sebayalah! Hohoho, hebatnya matematik!

Nur Amira Mardiana said...

great :-D thanks

~uǝǝʇɐɟ said...

burhanuddin: eheemmm..thnx komen entry sy yg baru je update bbrpe minit yg lepas.hehe...btw,ye mmg sebaya. hebat metamatik awk :p

~uǝǝʇɐɟ said...

amira mardiana: ok.thanks myra :)

Fakhrur Razi berkata said...

oh agak mmbantu
hohoh

ak slalu 'ter'guna kaler warna warni
hohoh xtahu la mngcau pmbaca xD

igtkan nk nmpk ceria huahua

~uǝǝʇɐɟ said...

fakhrur razi: hahaaa,ni tips sy kaji sendiri..kalau awk rse warna warni tu better, its ok. jangan terpengaruh dgn tips sy.bukan tepat sgt. =]

Burhanuddin Baharuddin said...

yossshh, sudah follow. Boleh pulak kan lupe nak follow adess...

afeerah ay said...

yeayy . setuju :)

~uǝǝʇɐɟ said...

burhanuddin: hahaha..ok ok...follow back.TQ

~uǝǝʇɐɟ said...

Afeerah: yeay.terima kasih :)

-NanI- said...

yupps , that' s ryte ! .. ( klu nk komen boley kn klu nk gna short form an3 ????? ) kt blog sy , xgna la short form .. hehe .. klu x caya , sila la singgah *ececeh .. :D

~uǝǝʇɐɟ said...

Nani: hahaha..komen takpe dik. okeyy jap lagi singgah (pancing la tuh! ;p ) hehe

-NanI- said...

hoho ., alang2 smpai tuu , ambik la skali tag kt blog saya tuh , xprasan ke nma kak pn ad trtera kt dlm snarai org yg sy tag ?? hehe ...,, sila la pi skali lg .. kui3 .. ( pancing skli lg kot ! ) ;p

Burhanuddin Baharuddin said...

an ada TAG fateen kat sini

http://burhanloey.blogspot.com/2010/11/1st-ga-from-cik-mas.html

~uǝǝʇɐɟ~ said...

Nani: pandai budak ni pancing yer! hehehehe. ok jap lagi dtg ziarah :)

~uǝǝʇɐɟ~ said...

burhanuddin: hee,ok insyaAllah.thnx :)

♥‿♥ Taufiq ♥ Sarah ♥‿♥ said...

Alamak! Faten. Sarah punye blog cam lebih kaler je. Not 3 fon kaler jek. kui3. Camneeee nih?? hahaha.. c( :

♥‿♥ Taufiq ♥ Sarah ♥‿♥ said...

Assalamu'alaikum fatin dan kawan2. :)
Fatiiinnnnnnnnnnn... rase macam terkena pada diri ku jekkk. Adeh! hehehe..
Blog sara macam terleeebihhh fon colour jek! heee. macam maneee ni? hahaha. c( :

~uǝǝʇɐɟ said...

taufiq&sarah- ehehe...jgn risau...tak ada masalah semua tu...bese la blogger baru..dulu sume macam tu jugak...btw, nnty fatin tlg mana yg mampu k! ;)

EYFAalias said...

nice tips.