Lingkaran gelap bawah mata? Cuba ini :)

Lingkaran gelap bawah mata? ceehhh dah macam iklan dalam tv tu je. hauhauhau

Kali ni Rin kembali nak share tips penjagaan muka yang boleh dipakai dan telah terpakai masa zaman tok kaduk nenek moyang korang dulu dulu. Kira tips kali ni cara tradisional, no pills, no cucuk sana cucuk sini, no botox.muahahaha. Korang ada rasa mata dah macam panda tak? huehuehue. Korang kan rajin study,jangan tipu la kalau stayup sampai pagi buta tapi mata tak bengkak bengkak kan.  Suatu pembohongan kalau tak ada lingkaran gelap bawah mata korang kan.huehuehue. Tak pon masa korang frust menonggeng terterap masa 'clash' dengan eheemm korang, mesti nanges sampai mata bengkak bengkak kan? (ada kaitan ke ek)

Kembali kepada tips, semua bahan rin kumpul ni rujukan daripada internet dan beberapa majalah terutama majalah Dara.com. *I likeees! So keje rin kali ni agak mudah dan memudahkan lagi korang yang tak payah nak searching hencek google tu untuk dapatkan tips ni. Selepas rin kaji, sebenarnya lingkaran bawah mata ni disebabkan perjalanan darah tidak dapat berjalan dengan lancar . Sebab tu lah lingkaran tu kaler biru atau ungu gelap dan macam bengkak.

Back to the tips! Coba jangan tak coba. Hangguk saja dengan tips rin bagi ni. Ngehngehngeh

* Hilangkan lingkaran gelap bawah mata dengan memarut timun dan buah sengkuang Cina sehingga hancur.
Kemudian rendamkan dengan serbuk teh. Sapukan di bawah mata dan ulangi selama seminggu. Tak susah kan? ambik je timun kat dapur tu. hekhekhek

* Sebelum mandi pagi, lapkan mata anda dengan air sejuk dari peti sejuk.Cuba tau! Cara ni pun baik untuk menyegarkan mata.

* Kalau tak silap, ais pun boleh menggantikan air sejuk dan sapu pada mata sebelum mandi.

* Haa...ni paling senang. Urutkan keliling mata dengan jari jemari anda yang halus tu dari kanan ke kiri. Jangan ingat badan je perlu senaman, mata pun nak jugak taauuu!

* Bagi anda yang memakai cermin mata, mesti bawah mata anda akan kelihatan kasar dan hitam serta ada kesan lebam. Untuk mengembalikan kelembutan kulit pada bahagian itu, mudah je. Ambik sikit minyak sapi dan sapukan pada bawah mata perlahan lahan bermula dari kanan ke kiri. Kemudian biarkan 10 hingga 15 minit. Lakukannya pada sebelah malam sebelum nak tidur. Tapi ingat tau! Selepas tempoh itu, bersihkan semula muka anda dan anda akan mendapati kesan positif beberapa hari kemudian. Sabau sabau k!

* Kalau rasa nak cara moden, pakai je gardiner. opssss. huahuahua. Tapi cara tradisional lebih nikmat taauuu. Cuba lah! :) Semoga usaha korang berbaloi baloi macam iklan Astro..

=
=
=

pssssttt: Nak tukar topik jap. Sekarang ni tak kira laki ke perempuan ke suka bergambar dalam toilet kan asalkan ada cermin ! Hehehe. Rin dengan kawan kawan sampaikan toilet orang istimewa pon jadi. huawawaa *saje nak letak gambar jugak entry kali ni ;p



Ada kekaburan di situ. Pink itulah saya :)

KALAU SUKA, KLIK LIKE.



6 comments:

ninakufikmaa said...

eh..jap..kanan ke kiri??? cmne 2??22 blah ke??
tekeluaq biji mata cheq...dri btang hidung ke tepi kowt??hehe..
ce xplain skit kat aq..

~uǝǝʇɐɟ said...

urutan dari kanan ke kiri...kira start dari kanan ke bawah ke atas ke kiri. ada faham? meh la rin buatkan .muahaha(saje pekena kan?)

scLet0r said...

wah . ! trimas .. suke tips nih.. .

~uǝǝʇɐɟ said...

scletor: welcome :))) try it k.

Anonymous said...

betul ke menjadi ? banyak care gune macam xmenjadi kan . makin hitam ade ler .hehehe

fateen said...

anonymous: hahahaha..terpulang pada jenis kulit kot..bkn senang nak wat rwtn scre tradisional ni..tu yang rin last2 sekali,suggest gardiner ..heeee :P